Tuesday, 27 November 2012

kenapa anda perlu menjaga kesihatan?


Assalamualaikum dan salam Spectacular..

ok pada hari ini sy ingin berkongsi satu karya utk smua pmbaca blog ini..
tajuk ini ada kena mengena dgn hidup kite dan seluruh rakyat Malaysia yang di mana makin leka and sering terlupa..



x best kan klu sakit..


kesihatan tu sgt la penting utk bdan anda..xkan la smua kat sini nk sakit?
or dmam slalu ? mesty x kan? 

msty ada antara smua tertanya..ape sbb nk kna jge kesihatan?
so ini la sebab nya



1)anda akan terasa bahagia dan happy..

yelah kan best klu korg sihat, ley bersosial dgn sng and kwn pown xde la nk jauhkan diri dri awk..
happy!!!

2) tidak menyusahkan orang lain..


kalau korg dah sakit, korg ley ke nk jge diri tu? 
mesty la tak kan ? so kna ad org yg sudi nk tlg korg nnty..
kan dh menyusahkan..
orang lain gak yg kna kuarkan duit utk support die byr bill dan len2 keperluan..
walaupun x smua tp ad gak yg mcm ni...


3)jimat duit nk bli ubat atau len2 yg sewaktu dgnnye..

jimat duit..


korg msty nk gnekan duit tu ke bnda lain kan?
nk shopping, beli jersi bola, game, or paling mulia blanja parents..


tp klu korg dh sakit.
x terasa ke byk duit nk kna melabur utk perubatan?

yg sepatutnye korg ley gne duit utk kegunaan lain..

4)senang nk bekerja atau belajar..


klu sakit tu mmg la dpt cuti..
tp klu keadaan yg sakit tu, ley ke nk enjoy cuti tu?
mcm xde makna je kan?
lg2 klu korg sakit time cuti umum..lg la rugi..sgt2 la rugi..


IN A NUTSHELL


sesungguhnya sakit tu adalah penghapus dosa dan dugaan Allah..
smua org akan sakit ...sebb tu mmg lumrah manusia..
yang tak penah sakit cme firaun je..
tp klu ley elakkan la..
prevention is better than cure..







3 comments:

  1. paing utama sebab nak hidup . heehe

    ReplyDelete
  2. sebab nak hidp dengan sihat smpai ke tua...:-D

    ReplyDelete
  3. you're right kesihatan adalah anugerah yg paling penting dlm kehidupan..

    ReplyDelete