Tuesday, 21 January 2014

tips-tips untuk mencukupkan pengambilan air yang diperlukan badan dalam 1 hari. :-)


Assalamualaikum dan Salam Extravaganza !!
apa khabar rakanku sekalian ..
aiman harap semua okey-okey belaka sebab sekarang tengah musim demam.

demam apa? tak tahu lah. yang aiman tahu, semua jenis terbukang di atas katil hihihi..

kasihan~~

oh aiman akan teruskan tajuk yang aiman ingin berkongsi kepada semua okey?

tips-tips untuk mencukupkan pengambilan air yang diperlukan badan dalam 1 hari. :-)

adakah anda tahu badan kita perlukan 1.7 liter untuk sistem perkumuhan dan sistem badan?
sebaik-baiknya 25kg untuk 1 liter air.


1) minum secara sedikit tapi secara kerap, macam makan juga. badan kita perlukan air sepanjang masa, 500ml dalam 30minit atau 1 jam itu sangat bagus kerana 8 jam x 500ml dah cukup 4 liter. senang kan?

2)sentiasa bawa botol air , ya sangat-sangat digalakkan sebab senang diminum dan memotivasikan kita :-). kalau boleh pilih botol yang menarik untuk kita minumnya :-)

3)biasakan diri dengan air masak sebab air masak ini tiada kalori dan dapat menghilangkan dahaga dengan cepat berbanding dengan air manis atau air gas :-)...

4)jika boleh..isi air dalam botol besar seperti 2 liter saiz botol atau 1.5 liter..kerana kita akan lebih bersemangat untuk menghabiskan nya dalam masa yang ditetapkan oleh kita sendiri.

5) menetapkan target atau sasaran untuk berapa liter yang hendak dihabiskan kerana ia automatik akan di mindset ke dalam minda kita :-)

minum macam ini pun okay :-P
aiman rasa itu sahaja perkongsian tips dari aiman okay?
aiman harap rakan dapat mencapai sasaran air untuk keperluan badan kerana badan kita mengandungi 60-70% dari air.
yang nak lose weight itu. lagi lah kena banyakkan pengambilan air masak ya:-)

ALL THE BEST YA :-) CHAIYOK CHAIYOK!!

No comments:

Post a Comment